Posted in Tapas og tapasrestauranter

Vin i norsk matkultur

Vin i norsk matkultur Posted on 7th april 2020Leave a comment

Det er ikke vanlig å forbinde vin med norsk tradisjonsmat. I den utstrekning man tenker på alkoholholdige drikker til norsk mat, er det først og fremst øl og brennevin vi tenker på. Det betyr ikke at det ikke har blitt drukket vin til maten også i Norge, men det er først i de siste tiårene at det har oppstått en vinkultur i ordets rette betydning. Nå er folk opptatt av vin til mat, og hvilke viner som passer til hvilke matretter. Nordmenn har blitt ekte connaisseurer når det gjelder vin.

Hva man synes er godt ,eller passende til mat, er både biologisk og kulturelt bestemt. Det betyr at det kan være ulike faglige meninger i ulike miljøer, men det går likevel an å gjøre seg noen allmenne betraktninger. På samme måte som tilbehøret skal fremme hovedrettens kvaliteter, skal drikke også få frem matens smak og omvendt en dårlig kombinasjon av mat og drikke vil kunne ødelegge opplevelsen av begge.

Bruk av vin til grøt og spekemat

Grøt kan være så mangt, men her tar vi utgangspunkt i rømmegrøt, risengrynsgrøt og smørgrøt. Alle grøter med melk og kornprodukter som utgangspunkt er noe vi kjenner godt til i Norge. Til slike grøter kan det virke ganske vanlig å drikke røde safter fra ulike bær. Tar vi utgangspunkt i dette gjelder det å finne viner som har noe av saftens kvaliteter. Det vil si lette rødviner og eller roséviner. Smaken vil være forskjellig, men dette vil passe de fleste. Enkelte vil kanskje foretrekke en kraftig hvitvin isteden, og det kan være et forsøk verdt.

Når det gjelder spekemat er det mange ting å ta hensyn til. For det første finnes det ulike typer spekemat og maten kan være både saltet og røkt. Felles for denne maten er at det er mat som både er salt, er fet og som gjerne har kraftig smak. For at vinnen skal komme til sin rett må den kunne matche dette. Det vil si at den selv må ha en kraftig smak som kan balansere matretten.

Hetviner som sherry og lignende har denne kvaliteten. Det betyr at hetviner ofte kan brukes med godt resultat til spekemat.

Bruk av vin til kjøtt og fisk

Det er enklere å finne viner som passer til kjøtt og fisk. Det er ikke vilkårlig hva man nyter av vin, da kjøtt-baserte retter vanligvis passer med rødvin og fiske-baserte retter passer med hvitvin. Dette er en regel som selvfølgelig har en rekke unntak. De hvite fiskene som kveite og hyse går fint sammen med lette rødviner, og mange er også opptatt av å forkynne hvitvin til tartar. Selv om tartar ikke er en spesielt kjent norsk matrett, så er dette også noe norske bønder og kokker har satt mer fokus på.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *