Tapas er egentlig en liten smakebit før et måltid. På restauranter er det gjerne slik at tapasen serveres direkte etter man bestiller, selv om det er forrett til maten. I Norge er vi vant med at det er et stykke baguette eller lignende.
Etterhvert har tapas utviklet seg til å bli et eget måltid, og mange vil nok stå på kravene for å kalle det fingermat. Fingermat er små retter for eksempel servert på et koldtbord. Det er dumt å låne-penger til en konfirmasjon eller bryllup, når man kan gjøre det selv. For catering koster som regel ganske mye det også. Så hvorfor ikke lage tapasen selv? Da står du helt fritt med tanke på hva du skal lage.
Tapas med kjøtt
Det er mange som bruker helt enkle løsninger på sin hjemmelagede tapas. Og det er det som er så bra, her kan man være kreativ og smart. Kjøttpålegg lar seg lett danderes på en liten loffskive eller i en lefse.
Ta en hel lefse og smør på rømme eller en blanding som du liker godt. Fyll så på med skinke, crispisalat, ost, osv. Her er det bare fantasien som gjelder. Rull så lefsa sammen og kutt den i passe store biter. Sørg for å legge skjøten ned slik at formen holder seg, eller legg dem i en beholder. Disse bitene er både fargerike og smakfulle. Det blir som en norsk variant av vårrull, selv om den er rå.
Tapas med sjømat
Det er like enkelt å bruke sjømat til tapasen. Som regel vil man kanskje bruke reker, men her må man prøve seg fram. Kanskje biter av røkelaks eller ørret vil gi en deilig smak til finger-tapasen. Kanskje skal man prøve ris til og lage små kuler eller prøve å rulle fisk og ris sammen. Det er viktig å la risen stå en god stund etter at den er kokt, slik at den er tøff og klebrig. Bruker man tilsetninger som soya eller sursøt saus blir det hele enda bedre.
Vegetar tapas
Det er inn med vegetarmat, og i et selskap er det garantert noen som vil ha grønne retter. Det er ikke vanskelig å lage vegetarretter, og det smaker vidunderlig. Her må man forsøke seg frem med linser, erter, grønnsaker og frukt. Mango og eple er vinnere når det gjelder å sette til smak. En favoritt blant mange vegetarianere er å bruke smørdeig. Denne kan formes i alle mulige fasonger. Dessuten kan man eksperimentere med å skjære løvtynne stykker av aubergine eller potet. Disse kan så stekes og når man ruller dem sammen rundt kremost eller feta blir det en utrolig matopplevelse. Man trenger ikke være redd for å bruke krydder og urter heller.