Stadtholdergaarden var lenge kjent som Oslos og kanskje Norges beste restaurant, fram til Maaemo ble etablert i 2010. Stadtholdergaarden har fått navnet sitt etter Ulrik Fredrik Gyldenløve, som bodde i gården på 1600-tallet. Han var stattholder, den danske kongens øverste representant i Norge, og det er det som er bakgrunnen for navnet. Det skal sies at gården gjerne ble kalt Calmeyergården, etter en fremtredende trelastfamilie, fram til restauranten ble etablert og satset på det enda eldre og mer ærverdige navnet – etter først å ha bli kalt Restaurant Anglais og Excellent. Restauranten har nemlig en historie helt tilbake til 1800-tallet.
En av Norges kokkekjendiser
Den som driver restauranten i dag er ingen ringere enn Bent Stiansen, allment kjent som en av de beste kokkene og kjøkkensjefene i landet. Gastronomien er utpreget fransk, men råvarene er typiske norske ingredienser som kreps, skrei, jordskokk og hjort. Dette er en restaurant som lenge har hatt stjerne i Michelin-guiden, og prisene er deretter. Vil du ha full pakke med seks retter og tilhørende anbefalt vinmeny, kommer du opp i mot 3 000 kroner. Greier du deg derimot med en enkelt hovedrett og vann til, kommer du nærmere 500.