Posted in Tapas og tapasrestauranter

Restauranters bruk av musikk og farger

Restauranters bruk av musikk og farger Posted on 4th april 2020Leave a comment

Mange restauranter velger å spille musikk under åpningstiden, og det av gode grunner. Ikke bare skaper det en hyggeligere atmosfære i hele restauranten, men forskning har blant annet vist at det påvirker hvordan maten smaker, hvor fort vi tygger den og hvor lenge gjestene blir sittende. Å vente på maten kan dessuten bli en hyggeligere opplevelse når det spilles musikk i bakgrunnen. Musikken som spilles er ofte av den avslappende og tilbakelente sorten.

Ofte er det snakk om rolig jazz, klassisk, såkalt loungemusikk eller til og med livemusikk. Restauranter som spiller denne type musikk fremstår sofistikerte og profesjonelle, mens et spisested hvor det spilles pop eller rock kan fremstå mer «rølpete». Uansett hva slags musikk som spilles – fører det som nevnt til at folk blir sittende lenger, antakelig fordi de på den måten blir mindre utålmodige. Da er sjansen større for at de kjøper seg kaffe og annen dessert etter måltidet.

Når det kommer til smaken, er det slik at høye toner forsterker søte smaker. På motsatt side gjør lave toner at maten smaker mer bittert. Volum har også en del å si. Det sier seg selv at musikken ikke må være for høy, for da klarer vi ikke konsentrere oss om smaken like godt. Ideelt skal volumet være et sted mellom middels og lav. Samtidig benytter en del restauranter seg av andre virkemidler for å skape god atmosfære og inspirere kunder til å bruke penger.

Fargebruk

Farger påvirker oss på mange måter i hverdagen. For eksempel kan et fargerikt Boba Fett kostyme være noe sønnen eller datteren har lyst til å ha på seg på halloween når de går knask eller knep. Enkelte restauranter går dessuten bevisst inn for å bruke enkelte farger i håp om å få solgt retter og viner. Det er en kjent sak at farger påvirker underbevisstheten vår, og at vi forbinder ulike farger med ulike ting.

For eksempel er grønn en farge vi finner over alt i naturen, og en restaurant full av grønne planter og kanskje grønt interiør fremstår dermed naturlig, økologisk og sunn. Oransje gjør oss glade, og gjør det til og med mindre sannsynlig at vi føler noen skam over å spise usunn mat. Derfor dukker denne fargen ofte opp hos McDonalds. Her finner du ofte oransje i kombinasjon med rød, noe som er veldig interessant.

Tro det eller ei, rød kan øke pulsen din og gjøre deg mer sulten. Det er kanskje ikke det du ønsker deg når du sitter og venter på at maten skal komme på bordet, men det er her musikken kommer inn igjen. Som nevnt kan musikken gjøre deg mindre utålmodig, og da er det ekstra stas når maten endelig dukker opp.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *