Posted in Meksikansk mat

Maten i vest-Mexico

Maten i vest-Mexico Posted on 2nd april 2020Leave a comment

Vest for Mexico ligger et stort og folkerikt område som strekker seg helt til Stillehavskysten, som vi kan kalle Vest-Mexico. Mye av matkulturen her tar utgangspunkt i eldgamle tradisjoner hos urbefolkningen.

Fisk og sjømat

I Michoacan finnes både elver og innsjøer, og mange av dem har rikelig med fisk. På Stillehavskysten er det også god tilgang til sjømat, vanligvis tilberedt med chili og mer eksotiske, importerte krydder. Mye av maten spises uansett med sterk salsa til. Noen av de mest populære fiskene er sverdfisk og tunfisk, og så kommer reker og blekksprut i tillegg. Det sier seg selv at dette gir grunnlag for mange gode fiskerestauranter.

Mais sentralt i kostholdet

Selv om det brukes mye fisk og sjømat, er det ingen tvil om at mais er den mest grunnleggende ingrediensen i denne regionen. Innbyggerne drikker blant annen en drikk kalt atole, gjerne smaktilsatt med bær eller chili. Det spises mye tamale, som helst skal være rullet i blader fra maisplanten. En egen regional variant av tamale er corunda, som brettes på sinnrike måter. Tamales kan serveres med churipo, som er en kjøttsaus tilsatt kaktusfrukt. Generelt er frukt sentralt i regionen, og til og med dadler på grunn av det varme klimaet.

På tross av den sterke innflytelsen til urinnvånernes tradisjoner, har også kolonistene satt sitt preg på maten i Vest-Mexico. Det var blant annet spanjolene som hadde med ris, svin og mange av de typene krydder som blir brukt. En av de mest kjente rettene i utlandet er carnitas, som er frityrstekt svinekjøtt, Like populært i Michoacan er morisquesta, som kombinerer pølse og ris. Andre innflytelser utenfra er hverdagsmat som brød, ost og is.

Jalisco og Colima

Jalisco er en delstat i Mexico som kanskje er aller mest kjent for tequila. I storbyen Guadalajara i Jalisco kan imidlertid også oppleve mye spennende mat. I dette området finner du flere spor av den «nordlige» typen jordbruk med hvete og storfekjøtt som viktige ingredienser. En kjent rett er birria, der det blandes ulike typer kjøtt (alt fra biff til geit) med chili og andre krydder.

På gateplan vil du overalt møte på tortas ahogadas, som er en slags sandwich dynket i chilisaus. Dette kan være litt sterkt hvis du ikke er så vant til krydret mat! Nært Guadalajara finner du også en type mat som sies opprinnelig å ha blitt spist med menneskekjøtt. Den kalles for pozole. Vil du ha et alternativ til tequilaen, kan du eller satse på tejuino, som er basert på mais.

Kostholdet i denne delen av landet er variert, takket være ulike kår for jordbruk rundt omkring i regionen. Denne regionen har også satt sitt preg på maten i Mexico City, som ofte vil være den første delen av landet turister møter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *