Posted in Norske topprestauranter

Norsk mat

Norsk mat Posted on 12th oktober 2020Leave a comment

Norsk matkultur er sterkt preget av blanding av norske og importerte elementer. Både pizza og taco har på sett og vis blitt norsk mat med tiden, for ikke å snakke om spagetti, ris, hamburger og kebab. Selv poteten, som vi gjerne ser på som det norskeste av alle, ble i sin tid importert til Europa fra Amerika, og det tok flere hundre år før den ble et akseptert del av det norske kostholdet! Men finnes det likevel noen typer mat som vi kan definere som virkelig norske?

Mattradisjoner

Mat er en viktig del av kulturen i et hvert land, og det betyr også at mattradisjoner former en sentral del i vår kulturarv. Mange føler derfor glede ved å videreføre og gjenoppdage den norske matkulturen, slik at den ikke skal gå tapt. Samtidig vil noen si at vi til og med har et ansvar for å ivareta våre tradisjoner, selv i våre dager der spørsmål om klima, dyrevelferd, innvandring, og så videre står høyt på dagsordenen.

Matkultur er ellers ikke bare et nasjonalt anliggende, men har også sterk lokal og regional forankring. For eksempel er det fortsatt mest vanlig å spise pinnekjøtt på julaften dersom du bor på Vestlandet, og ribbe i andre deler av landet. Vi lar oss imidlertid hele tiden påvirke på tvers av disse grensene, for eksempel slik at pinnekjøtt nå også har blitt populært på Østlandet og i Trøndelag.

Retten som mange ganger har blitt kåret til den norskeste av alle, er fårikål. Dette er en sesongavhengig rett, som de aller fleste spiser på høsten når fårikålkjøttet kommer. Noe av det som gjør denne retten lett å formidle til nye generasjoner, er at den er veldig enkel å lage. Den krever riktig nok en del tid, men få ingredienser og lite jobb underveis gjør at dette er noe til og med studenter og hybelboere kan få til.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *