Posted in Meksikansk mat

Matvaner i Yucatan

Matvaner i Yucatan Posted on 13th mai 2020Leave a comment

Yucatan er en attraktiv del av Mexico å besøke, både på grunn av vakker natur og alt det spennende som finnes der av historie og kultur. Her kan du virkelig oppleve hvordan urbefolkningen lever i det moderne samfunnet. Maten i Yucatan er imidlertid ganske annerledes enn i resten av Mexico, så dette er også et sted for nye gastronomiske opplevelser.

Maya-kulturens innflytelse

Yucatans kultur, inkludert matkulturen, er forsatt sterkt preget av mayafolkets tradisjoner. Samtidig har også denne kulturen blitt preget av samspill med øyene i Karibien, med mer sentrale deler av Mexico, og av europeisk innflytelse.

På lik linje med i store deler av Mexico, er matkulturen sterkt preget av mais, som både spises og drikkes i nærmest utallige former. Husk at mais, etter hvete og ris, er den matvaren menneskeheten får flest kalorier fra, så en slik maisbasert matkultur er egentlig ikke så veldig rart. Tvert imot er mais en utrolig viktig del av kostholdet i store deler av verden, selv om det fortsatt er litt uvant for oss nordmenn. En vanlig måte å ta til seg mais på i Yucatan, særlig blant de mange fattige, er å drikke en tynn suppe eller grøt, gjerne kalt pozol eller keyem.

Ofte brukes et lokalt krydder, kalt achiote, for å gi maten mer smak. Dette krydderet gir maten en karakteristisk rødfarge, og ligger et sted mellom pepper og muskat i duft og smak. Det lages ofte en slags krem av dette kalt recado, som imidlertid også kan lages av sterke habaneros. Disse brukes til å krydre kjøtt, særlig hvitt kjøtt. Den røde recado, laget med achitoe, brukes i regionens mest kjente rett, cochinita pibil. Dette er kjøtt som pakkes inn i bananblader og stekes i en grop. For deg som liker det ekstra sterkt, serveres gjerne habaneros som tilbehør.

Tropiske innslag

Siden Yucatan ligger i tropene, er tropisk frukt en viktig del av kostholdet. Ganske sure appelsiner brukes for eksempel ofte i den regionale salsaen. Avokado og plommer er også populære. Honning brukes ofte for å gi søt smak, og også i en lokal drikk kalt balche, som har videreutviklet seg til dagens honningsprit kalt xtabentun.

I Yucatan vil du ofte også finne fisk på menyen, ofte fisker du aldri har støtt på før. Det mest populære er å steke fisken og servere den med salsa og lime. Reker og sjøsnegler er også populært. Lime er også populært i andre retter, som for eksempel kyllingsuppe, ofte servert med tortillachips i tilfelle du ikke hadde fått i deg nok mais den dagen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *