Posted in Tapas og tapasrestauranter

Hvilke tapas spiser man i Spania?

Hvilke tapas spiser man i Spania? Posted on 17th januar 2020Leave a comment

Tapas har en lang historie i Spania, selv om det er visse regionale variasjoner. Spanjolene er med rette stolte over sin kulinariske tradisjon, og har til og med gjort tapas til offisiell kulturarv for å bekrefte dens historiske og kulturelle betydning. Men for oss som ikke er fra Spania, kan det være vanskelig å vite hvor vi skal begynne når vi utforsker spansk tapas – særlig fordi vi ofte har fått noen tvilsomme forestillinger om hva tapas skal være fra «norsk» tapas.

De mest typiske rettene

En rett som du vanskelig kan gå glipp av i Spania er «tortilla de patatas». Navnet kan være forvirrende fordi det høres ut som en tortilla med poteter, men i realiteten er dette en spansk utgave av omeletten. Vær imidlertid obs på at det ikke er snakk om det som ofte kalles en spansk omelett i utlandet, som ofte simpelthen er laget av egg og grønnsaker. Nei, denne enkle, men smakfulle omeletten er laget med rikelige mengder poteter og løk. Ofte vil den tas ut av pannen før egget helt har satt seg, for å få mest mulig saft og smak.

«Potatas bravas» er en annen rett som gjør seg nytte av poteten. Dette er rett og slett stekte poteter i terninger, gjerne servert med aioli eller også med brava-saus, som lages med tomat og paprika.

En annen rett, som kanskje er mer typisk for Sør-Spania, er en tomatsuppe som kalles «salmorejo cordobes». Dette er en suppe som serveres kald, og er ideell for det varme klimaet der. I suppen finner du ofte gode mengder paprika og hvitløk, i tillegg får du gjerne litt skinke eller egg oppi, og selvfølgelig litt ferskt brød ved siden av.

«Croquetas» eller kroketter er en annen veldig populær form for tapas. I Norge kjenner vi kanskje best til potetkroketter, men kroketter kan i grunnen lages med nesten hva som helst, i Spania ofte skinke, kylling eller torsk, sammen med en deilig bechamel-saus.

Sist men ikke minst må du selvfølgelig prøve spansk ost og skinke. De mest prestisjetunge variantene er manchego-ost og iberisk skinke. Se spesielt etter skinken som er laget av svin som har blitt fetet opp på kongler, dette er den aller beste og mest smakfulle skinken i Spania.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *