Posted in Meksikansk mat

Det meksikanske kjøkken

Det meksikanske kjøkken Posted on 27th desember 2019Leave a comment

Er du som nordmenn flest, tenker du nok helst på fredagstacoen når du hører begrepet meksikansk mat. Kanskje har du også prøvd en burrito eller fajitas, hvis du er litt mer viderekommen. Men meksikansk mat er så mye, mye mer! På disse sidene finner du alt du ikke visste om det meksikanske kjøkkenet.

Lang historie og regionale variasjoner

Meksikansk historie er på ingen måte det spanske kjøkken i en nordamerikansk kontekst. Nei, det meksikanske kjøkkenets røtter går mye lenger tilbake i tid enn bare til kolonitiden, og bygger på skikker som trolig går tusenvis av år tilbake i tid. De typiske ingrediensene stammer fra lokalmiljøet, men også med spansk innflytelse og mer global påvirkning de siste tiårene. Maten i Mexico har selvfølgelig også blitt påvirket av nærheten til USA. For eksempel var det meksikanere i USA som oppfant chimichanga.

Typiske ingredienser

Mais og chili er de aller mest sentrale ingrediensene i vanlig meksikansk mat. I tillegg kommer andre lokale fødevarer som tomat, squash, avokado, kakao og vanilje. Du kan lese mer om alle disse ulike plantene på Wikipedia, fordi særlig ingredienser som squash og chili ikke er så mye brukt i tradisjonell norsk mat. Visste du for eksempel at sjokoladen ble oppfunnet i Mexico?

Grønnsaker er veldig viktige i det meksikanske kjøkkenet, selv om det ikke alltid kommer så tydelig fram i den meksikanske maten man får servert i Europa eller USA. Meksikanerne spiser faktisk mye blomkål, spinat, kål, poteter, osv. – kanskje den litt mer tradisjonelle og mindre glamorøse delen som ikke har funnet veien til norske tacos.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *