Posted in Tapas og tapasrestauranter

Hva er tapas?

Hva er tapas? Posted on 15th februar 2020Leave a comment

I dag har de fleste smakt tapas, og du kan finne mange tapasoppskrifter på nettet, for eksempel hos Opplysningskontoret for egg og kjøtt eller andre offentlige og kommersielle sider. Men hva er egentlig tapas, hva er historien til denne retten, og hvor kommer tapasen fra?

Spansk opprinnelse

Alle som har vært i Spania, eller i hvert fall utenfor de verste turiststrøkene, vet at spanjolene spiser middag sent på kvelden. Ofte vil restauranter være stengt i den tiden nordmenn flest er vant til å spise middag, for så å åpne igjen kl. 20 eller helst 21. Mange spanjoler spiser middagen kl. 22 eller 23.

Som alle forstår, betyr det at det fort blir et ganske langt mellomspill mellom arbeidstidens slutt og middagstiden. Det er i denne perioden, når restaurantene er stengt men barene er åpne, at du helst spiser tapas. Å gå fra pub til pub kan faktisk kalles en tapasrunde! Et annet tidspunkt som er populært for tapassammenkomster er før lunsj i helgene, altså rundt 12-tiden – et godt alternativ til brunsj.

Opprinnelig var tapas små gratisporsjoner du fikk med på kjøpet når du kjøpte en øl eller et glass vin. Det er lange tradisjoner for dette i deler av Spania, for eksempel i Andalusia i sør og i Madrid-området. I dag er det fortsatt slik at mange barer har opp til et dusin forskjellige småretter som ligger og venter på bestilling. Slik tradisjonell tapas er ofte godt krydret med hvitløk, chili, og pepper, og kan være dynket i olivenolje – noen ganger litt for mye for en nordmanns smak, særlig hvis du er av typen som er opptatt av å holde vekten nede.

Noen vanlige former for tapas

Fisk og sjømat er populære som tapas, særlig langs kysten. Ansjos, sardiner, makrell og blekksprut er blant de mest vanlige og populære valgene, ofte med olivenolje, tomatsaus, eller chili. Mange liker å spise oliven og brød til.

Pinchos

I Nord-Spania, og spesielt i Baskerland, snakkes det ofte heller om pinchos enn tapas. Mens en tapa er et «lokk» (som legges over et glass øl eller vin), er en pincho rett og slett en tannstikker. Navnet kommer selvfølgelig av at mange pinchos serveres med en tannstikker gjennom dem. Disse tannstikkerne kan så brukes til å telle opp hvor mange pinchos kunden har spist. I tilfelle vil det gjerne være ulike farger for pinchos med ulike priser. Disse ulike fargene har også gitt tilnavnet banderilla eller «lite flagg», etter de fargerike spydene som brukes i oksekamper.

Tapas trenger ikke være små porsjoner

For deg som er nordmann og gjerne vil spise deg mett litt tidligere på kvelden, er det en lettelse at tapas ikke bare trenger å være små porsjoner. Over tapas finner du nemlig ofte på menyen både det som kalles halv porsjon eller hel porsjon, som er nok til å spise seg mett på eller eventuelt dele med vennegjengen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *